Het gezichtsvermogen van kinderen ontwikkelt zich in de eerste levensjaren tot aan het tiende levensjaar en is tijdens deze fase bijzonder kwetsbaar. Zo kan er bijvoorbeeld scheelzien (strabisme) of een verminderd zicht (amblyopie) optreden. Voor deze visuele stoornissen kan het gebruik van oogpleisters als therapeutische maatregel nodig zijn. Het duurt echter dikwijls enige tijd voordat een gebrekkig gezichtsvermogen wordt geconstateerd, omdat kinderen meestal niet klagen over problemen met zien. Daarom wordt naast de oogcontrole aanbevolen om, in het kader van de U-onderzoeken bij de kinderarts, een onderzoek door een oogarts of in een orthoptische kliniek te laten doen. Hoe vroeger het onderzoek en de eventueel benodigde behandeling plaatsvindt, hoe groter de kansen zijn dat het kind herstelt. Als een gebrekkig gezichtsvermogen daarentegen jarenlang onbehandeld blijft, kan het betrokken oog zodanig zwak worden dat de functionele stoornis van het dubbelzijdig zicht niet meer teruggedraaid kan worden. Door tijdig gebruik van een oogpleister kan het verminderde zicht in veel gevallen weer volledig worden genormaliseerd.
Oogpleisters bij de occlusiebehandeling
Wanneer er een diagnose wordt gesteld die behandeling behoeft, zijn er verschillende behandelmogelijkheden. De therapie is vooral gericht op de ernst en de soort beperking. Zowel vervormde beelden als bij- en verziendheid kunnen met een bril worden gecorrigeerd. Bij de zogenaamde occlusietherapie voor de behandeling van loensende kinderen en bij een verminderd gezichtsvermogen krijgt het kind een speciale occlusiepleister (van het Latijnse occludere = afsluiten) waarmee het gezonde oog wordt afgedekt. Deze pleister wordt per uur of dag aangebracht om het zwakkere oog te prikkelen en het gezichtsvermogen te trainen.
De speciale oogpleisters ORTOPAD® van Trusetal Verbandstoffwerk GmbH zijn nauwkeurig afgestemd op de behandeling van kinderen. Ze zijn lichtdicht en hebben een vorm en afmeting die perfect op de individuele anatomie is afgestemd om ongewenste lichtprikkels voor het afgedekte oog buiten te houden. Voor optimale hechting van de pleister wordt een huidvriendelijke lijm gebruikt. Deze lijm bevat geen rubber en geen hars, is hypoallergeen en is daardoor zeer huidvriendelijk, ook wanneer de pleister langer wordt gedragen. De uitstekende kleefeigenschappen worden pas door lichte druk geactiveerd, waardoor het nauwkeurig aanbrengen veel gemakkelijker wordt. Door de speciale lijm kan de pleister bovendien zonder pijn worden verwijderd.
Motivatiehulp voor de behandeling
Bepalend voor het succes van de therapie is de medewerking van de omgeving. Hierbij is van groot belang dat er een positief basisgevoel over de oogpleister op het kind wordt overgebracht. Want hoe groter de acceptatie van de pleister door het kind is, hoe nuttiger dit voor de hele behandeling is. Kinderen die al naar de kleuterklas of naar school gaan, moeten ook voorbereid worden op het feit dat ze af en toe spottende opmerkingen van andere kinderen zullen krijgen. Om het dragen van de pleister voor kinderen zo aangenaam mogelijk te maken, bieden wij onze ORTOPAD®-oogpleisters in verschillende, kindvriendelijke motieven aan. De kleine patiënten kunnen zo zelf hun favoriete motief uitzoeken en de pleister met plezier dragen. De vele coole motieven op de kinderpleisters en op onze andere motiverende materialen, zoals posters en kleurboeken, zijn bedoeld om uw kind te helpen gemotiveerd te blijven, zodat niets een succesvolle behandeling in de weg staat.